
تغذیه
خواص ریواس برای سلامتی بدن
خواص ریواس برای سلامتی بدن
خواص ریواس برای تمامی اعضای بدن بخصوص قلب، معده، روده و کبد مفید است. ریواس ماده غذایی بسیار ویژه ای بحساب می آید و اثرات شگفت انگیز و معجزه آسایی دارد.
ریواس یکی از گیاهان اصیل و با قدمت ایرانی به حساب میآید و برای قلب و اعصاب مقوی ، باعث تنظیم جذب چربی از روده ، باعث کاهش خونریزی از معده و روده می شود و به رفع اختلالات قاعدگی کمک بسیار زیادی می کند و مصرف مداوم آن باعث تصفیه خون و رفع جوش و دمل میشود.
تاریخچه ریواس
ریواس یا ریباس، گیاهی است از تیره ی ترشک ها ( هفت بندها ) و دارای ساقه های هوایی و برگ های آن محتوی مواد ذخیره ای و اسیدی است و به همین جهت مورد استفاده ی خوراکی قرار می گیرد.
ریواس هنگام بهار در نواحی گوناگون ایران، دامنه ی کوه ها، کنار رودخانه ها و مناطق برخوردار از آب های راکد می روید و برگ ضخیم و گوشت دار این گیاه مصرف غذایی دارد. تکثیر ریواس معمولاً با کشت در خزانه و انتقال به کشتزار و یا از طریق کشت بذر تازه صورت می گیرد.
ریواس از جمله سبزیهای كوهی است كه از اردیبهشت تا اواخر خرداد در میوه فروشیها میتوان آن را پیدا كرد و خواص درمانی زیادی هم دارد.
ترکیبات ریواس
به گفته متخصصان تغذیه ریواس غنی از فیبر، پروتئین، كربوهیدرات، قند، ویتامین A ،B ،C و موادمعدنی سدیم، پتاسیم و كلسیم است.
شربت ریواس
ریواس یکی از گیاهان اصیل و با قدمت ایرانی به حساب میآید. ظاهر آن شبیه به کرفس اما صورتی رنگ و طعم آن ترش و شیرین یا ملس است. کمتر کسی پیدا میشود که نوشیدن یک لیوان شربت ریواس خنک و تگری نیشابور را در فصلهای گرم سال تجربه نکرده باشد.
موارد مصرف ریواس
ریواس فقط به شربت ختم نمیشود و با آن میتوانید خورش، آبگوشت، اشکنه، سالاد، کوکو و حتی لواشک هم تهیه کنید. ریواس سرشار از عناصر معدنی و انواع ویتامینهاست و به هضم غذا کمک میکند. همچنین باعث تقویت کبد و معده و دفع باکتریهای مضر از دستگاه گوارش میشود. با این حال زیادهروی در مصرف آن میتواند دردسرساز شود.
خواص دارویی ریواس
طبیعت آن سرد است.
مقوی ملین و کرم کش است.
لوزالمعده را وادار به ترشح انسولین کرده و قند خون را کم میکند.
برای رفع جوش بدن مفید است.
برای بی اشتهایی، درد معده و بیماری های کبدی نافع است.
باعث تقویت معده و روده شده و تنظیم کننده ترشحات و حرکات معده است.
سستی و خماری را بر طرف میکند و مسرت بخش است.
برای امراض وبایی و اسهال مفید است.
خون را تصفیه میکند.
چکاندن آب تازه ریواس در چشم سبب تقویت بینایی واز بین رفتن لکه های سفید چشم میگردد.
ترکیب ریواس با آبلیمو و مالیدن آن به صورت باعث از بین رفتن جوش و لک میشود.
برای تقویت موی سر نافع است.
اگر با حنا مخلوط شود رنگ مو را شرابی میکند.
جوشانده برگ های ریواس باعث تمییزی ظروف آلومینیومی میشود.
عملکرد خواص درمانی ریواس
ریواس طبیعت سرد دارد و دارای ویتامینها و املاح معدنی گوناگونی است. برای تمامی اعضای بدن، ماده غذایی بسیار ممتازی شمرده میشود و اثر شگفت انگیز و معجزه آسایی دارد. قابض است و برای تقویت معده و کبد مفید میباشد.
خوردن ریواس برای بیماران تب دار و بیاشتها مفید بوده و یرقان، وسواس، سستی را درمان مینماید. در این گونه موارد میتوان ۱۰۰ گرم از آب ریواس یا رب ریواس را میل کرد. صفرا و دل به هم خوردگی را رفع میکند و برای حصبه و اسهال گرم صفراوی مفید بوده و کرم کُش است.
خواص ریواس برای تهیه شربت و مربا
خوردن ریواس را نباید در برنامه غذایی از یاد برد. ریواس را برای تهیه خورش، کمپوت، مربا و شربت مورد استفاده قرار میدهند. سعی کنید در مصرف ریواس زیادهروی نکنید.
خواص ریواس در ترکیب با دیگر موادغذایی
مفیدترین طریقه مصرف آن، مصرف آب ریواس همراه با آب هویج، کرفس، خیار و سیب میباشد که یکسوم آب ریواس و دوسوم بقیه مواد است. ریواس اثر ملین داشته و اشتهاآور است و برای افزایش اشتها و یبوست مفید میباشد. مصرف ریواس برای مبتلایان به سنگ کلیه و ناراحتیهای مثانه خطرناک است.
خواص ریواس در درمان بواسیر
مصرف ریواس برای درمان بواسیر مفید است.
خواص ریواس در تقویت دستگاه گوارش
ریواس بهعنوان فعال کننده عملکرد دستگاه گوارش، ناقل نمکهای صفراوی و محرک ترشح کبد شناخته شده است. نخستین کارکرد آن در دهان این است که با تحریک جوانههای چشایی به واسطه مزه تلخ خوشایندش، موجب پاک شدن حفره دهان شده ودهان را برای چشیدن غذای بعدی آماده میسازد.
خواص ریواس برای افزایش ترشح معده
این گیاه در معده سبب افزایش ترشح معده و تحریک آن میشود. در نتیجه به طور کلی باعث بهبود عملکرد معده میگردد. علاوه بر این با تحریک ترشح نمکهای صفراوی از کبد، به تنظیم جذب چربی از روده کمک میکند.
خواص ریواس برای مقابل با التهاب قسمت های مختلف بدن
ریواس خاصیت مسهلی، ضدالتهابی و متعادل کننده عملکرد رودهها (درمان یبوست و اسهال) را داشته و در درمان یرقان، خونریزی معدی- رودهای، اختلال قاعدگی، ورم ملتحمه چشم، جراحات ناشی از ضربات و صدمات جسمانی، زخمهای چرکی سطحی و سوختگیهای حاصل از حرارت کاربرد دارد.
خواص ریواس برای سلامتی قلب و اعصاب
ریواس، برای قلب و اعصاب مفید می باشد و مصرف آن به بیماران قلبی و افرادی که اعصاب ضعیفی دارند توصیه می شود.
نکته ای در مورد مادرانی که ریواس می خورند
شیر مادرانی که ریواس میخورند، در نوزادان تولید اسهال میکند.
سایر خواص ریواس
ریواس به علت خاصیت اسیدی، برای پاک کردن ظروفی که آثار سوختگی مواد غذایی در آنها به جای مانده باشد، مورد استفاده قرار می گیرد.
افرادی که موی آن ها قهوه ای کم رنگ است، با استفاده از ریشه ی این گیاه می توانند به رنگ موی طلایی دست یابند. برگ های ریواس را می توان به عنوان حشره کش موثر برای دفع حشرات به کار برد.
ریواس با طعم منحصر به فرد خود، در بیشتر دسرها و شیرینی ها استفاده می شود. ریواس در زمان های گذشته کاربردی در پخت غذا نداشت.
گیاه یاد شده تا یکی دو روز در یخچال قابل نگهداری است. برای نگهداری طولانی تر ریواس، پس از بریدن ساقه ها، آن را منجمد می کنند. اگر ساقه های ریواس به طور خام مصرف شود، به شدت ترش خواهد بود. به طور معمول آن را با شکر یا عسل می پزند و یا در کیک ها مورد استفاده واقع می شود.
همچنین به تنهایی یا همراه یا توت فرنگی در تهیه ی ژله و مرباها به کار می رود. لیمو، دارچین و زنجبیل چاشنی هایی هستند که با ریواس مصرف می شوند.
دستورات درمانی با خواص ریواس
برای درمان کمخونی، از ریشه خشک شده ریواس یا شربت آن همراه با غذا استفاده کنید.
برای رفع درد، ناراحتی، گاز و نفخ معده ۱۵ گرم پودر ریشه ریواس را برای ۲۰ دقیقه در ۳۰۰ سیسی آب جوش دم کنید و قبل از غذا یک استکان از آن بنوشید.
برای استحکام استخوانها، ریشه ریواس را همراه با عرق مرزه در روغن کنجد بجوشانید و بعد از ولرم شدن آن را روی بدن ماساژ دهید.
برای بیماری برص ریشه ریواس را بهصورت پودر درآورده با عسل مخلوط کنید و در محل بمالید.
برای درمان آبله، پیوره و دندان درد، ساقه ریواس را بجوشانید و بهصورت ضماد روی محل قرار دهید. همچنین میتوانید خود ریواس را بجوید.
برای درمان سرفههای کهنه و زیادی صفرا گرد ریشه ریواس را با لعاب به دانه، بصورت حب درآورده و زیر زبان قرار دهید.
ماسک ریواس برای از بین بردن جوشهای چرکى
پودر گل ریواس را با یک قاشق ماست مخلوط کنید و هفته اى سه بار روى پوست صورت بمالید.
معجون رنگ پريدگی با استفاده از خواص ریواس
برای رفع پريدگی رنگ صورت آب ريواس؛ آب هويج (زردك) و آب سيب سرخ را به نسبت مساوی با هم مخلوط نمایید و اين نوشيدنی را بنوشید.
لوسیون ریواس برای درمان جوش و لک
ریواس رنده شده را با آب لیمو مخلوط نمایید و این لوسیون را به پوست خود بمالید این لوسیون موجب از بین رفتن جوش و لک می شود.
طرز استفاده از ماسک ریواس
ریواس له شده را با مقدارى سرکه مخلوط نمایید و روى تمام صورت بمالید این ماسک براى از بین بردن کک و مک و جوش هاى چرکى و از بین بردن لک و جاى جوش مفید است.
برای دیدن مطالب بیشتر در مورد این موضوع به قسمت مطالب مربوط به تغذیه و ریواس در سایت سلامت گو با موضوعات تغذیه، درمان بیماری، زیبایی، تناسب اندام و زندگی سالم و خواص مواد غذایی مراجعه کنید.
